TV och bredband

Uppdaterad 2023-05-27

TV och bredband


Kabel-tv-nätet


Sedan 2023-04-27 är det CLS Elektronikservice i Stockholm AB  som distribuerar marknätets Boxer (Boxer ägs numera av Tele2) i vår kabel-tv-anläggning (coaxialnätet). Tidigare var det Telenor som distribuerade sina programpaket i nätet och Bitcom som tillhandahöll bredband genom kabelmodem. Bredband kan inte längre fås i vårt kabel-tv-nät utan måste anskaffas på annat sätt, exempelvis som mobilt bredband via 4G och 5G mobilsystemet.


Signasystemet i vårt nät är nu DVB-T/T2, dvs Digital Video Broadcast - Terrestrial. Alltså digital tv-signal sänt i marknätet via Terracoms master. T2 är den senaste standarden som klarar HD-kvalitet. Tidigare var standarden DVB-C (där C står för cable).


Standardena är inte kompatibla, men alla moderna tv-apparater klarar båda via antennuttaget. Betakanaler är krypterade. De kräver ytterigare utrustning.


Alskäret har nu ett nytt uppkopplingsavtal  Avtalet innebär bl a att:


  • CLS endast distribuerar signaler enligt must carry lagstiftning, för närvarande SVT1 och SVT2 samt även följande kanaler som för närvarande ingår i det okodade grundutbudet, SVT24, Kunskapskanalen, TV4. Dessa kanaler kan tas emot utan digitalbox och programkort.
       


Program och tjänster utöver grundutbudet kan beställas via Boxers hemsida. Kostnader för detta faktureras den enskilde fastighetsägaren. Föreningen är inte inblandad.




Felanmälan

Ska uppdateras. Tills vidare kontakta föreningens ordförande.


En felanmälans styrka ökar med antalet fastigheter som drabbats. Om du exempelvis får "ingen tv-signal" i rutan, kolla med en granne hur det står till där, helst också i en annan länga än din. Känner du någon som bor på en annan av föreningens tre gårdar och som också har samma fel, nämn det i din anmälan. Kontakta i så fall också styrelsens ordförande. Denne har behörighet att som föreningens "fastighetsägare" göra en gruppanmälan, vilket ger högre prioritet.


Fiberanslutning till öppet stadsnät


För närvarande har 65 fastigheter en alternativ anslutning med fiber till yttervärlden. Det var Svensk Infrastruktur som 2015 först gav samfällighetens 83 fastighetsägare ett individuellt erbjudande att bli inkopplade med fiber till företagets öppna nätverk. 37 fastigheter nappade då på erbjudandet (efter en drive 2017/2018/2019/2022 från bolaget har ytterligare fastigheter anslutis).


I detta är föreningen inte inblandad annat än med ett avtal med villkor för hur  Svensk Infrastruktur får förlägga sina fiberledningar på samfälld mark. I villkoren ingick att även de fastigheter som inte gick med från början har dukter ("kanalisationsrör) till fastighetens tomtgräns. Detta för att det i efterhand ska vara lätt att ansluta även dem utan att ny schaktning krävs på föreningens mark. Om anslutning önskas kontaktar man numera  Stadsnätbolaget AB.


I fibernätet finns ett flertal leverantörer av tv, bredaband och telefoni. Dessa har i Nacka  upphandlats och administreras av "mellanhanden" Nacka fibernät. Det är Open Infra man kontaktar för att teckna abonnemang på exempelvis ComHem, Bredbandsbolaget, Canal Digital etc. Fakturorna  kommer förstås till fastighetsägaren. Drift och underhåll av fibernätet bekostas av Stadsnätbolaget via en peng de tar ut från leverantörerna på varje abonnemang. I nyare avtal har bolaget även skrivit in en slant (ca 9 kr/månad) för s.k. underhåll av fiberboxen.


Felanmälan (fibernätet)

Om det uppstår ett fel (ingen bild, inget internet t ex) är det till leverantören man hör av sig. Det är således supporten hos ComHem, Telenor etc som analyserar vem som är ägare till problemet i din fiber. I förekommande fall kontaktar man därifrån nätägaren Stadsnätsbolaget om felet är på nätnivån.


Observera vid grävning i området

Fiberkabeln är delvis förlagd i naturmark på sidor av asfalterade gångvägar och på fastigheternas tomter. Den som gräver måste därför försäkra sig om att fiberkabeln inte tar skada. Det kan bli dyrt. Ansvaret ligger helt på den som gräver. Normalt ska stamfibern ligga på cirka 70 cm djup medan anslutningen över tomtmark till fastigheter kan ligga grundare på grund av exempelvis berg. Här är Stadsnätsbolagets karta från 2015. Vid osäkerhet, kontakta först styrelsen, därefter Stadsnätsbolaget för utmärkning på plats.